Perunkirjoitukset

Kun suru osuu kohdalle

Olen tehnyt perunkirjoituksia ja perinnönjakoja yli 35 vuoden ajan toimiessani yrittäjänä hautauspalvelu alalla. Tältä ajalta on jäänyt myös lakiasiantoimistoja yhteistyökumppaneiksi, joilta voi kysyä neuvoa ja tarkistaa perunkirjoitukseen ja perinnönjakoon liittyviä lakipykäliä.

Perunkirjoitus
Perunkirjoituksesta on säädökset perintökaaren 20 luvussa. Perunkirjoitus tulee toimittaa kolmen kuukauden kuluessa perittävän kuolemasta. Perustellusta syystä verohallinnolta voi ennen määräajan päättymistä verohallinnolle toimitettavalla hakemuksella saada lisäaikaa perunkirjoituksen toimittamiselle. Perukirja on toimitettava verohallinnolle kuukauden kuluessa perunkirjoituksen toimituspäivästä lukien.

Perunkirjoitusprosessissa selvitetään mm. pesän osakkaat, kuolinpesän varat, perittävän velat ja kuolinpesän kulut. Perukirjan laatiminen on pakollista kaikkien kuolinhetkellä Suomessa asuneiden henkilöiden osalta, riippumatta kuolleen henkilön varallisuudesta tai iästä.

Perunkirjoitukseen valmistautuminen
Kuolinpesän osakas, jolla on kuolinpesän jäämistö hoidossaan, on ensisijaisesti velvollinen toimittamaan perunkirjoituksen. Kuolinpesän muiden osakkaiden on vastuidensa kannalta syytä varmistaa, että perunkirjoitus tulee toimitetuksi määräajassa. Perunkirjoitusvelvollisuuden syntymisen edellytys on oikeustoimikelpoisuus. Alaikäinen pesän osakas tai henkilö, joka on määrätty edunvalvontaan, ei ole velvollinen toimittamaan perunkirjoitusta.

Perunkirjoitusvelvollisen tulee määrätä perunkirjoitukselle paikka ja aika, sekä huolehtia, että asianosaiset saavat tiedon toimitusajasta ja paikasta.
Perunkirjoitustilaisuuteen tulee kutsua kaikki perintökaaren mukaiset osakkaat, yleistestamentin saajat, leski (vaikka ei olisikaan esimerkiksi avioehtosopimuksen perusteella pesän osakas) ja mahdolliset toissijaiset perilliset. Asiallisena menettelynä voidaan pitää, että tilaisuus on aikaisintaan kahden viikon kuluttua kutsujen lähettämisestä. Kutsu perunkirjoitustilaisuuteen tulee toimittaa todisteellisesti, erityisesti tilanteissa, joissa kuolinpesän osakkaiden välillä on erimielisyyksiä. Perunkirjoituspaikasta ei ole määrätty laissa. Tavanomaisesti se järjestetään joko vainajan kodissa tai esimerkiksi pankin tai asianajotoimiston tiloissa. Mikäli vainajalla on omaisuutta usealla eri paikkakunnalla, voidaan perunkirjoitus myös toimittaa erikseen jokaisella niistä, jos sitä pidetään tarpeellisena pesän laajuuden selvittämiseksi. Mikäli perukirjoja tehdään useampia edellä mainitusta syystä, yhdessä perukirjassa tulee esittää yhteenveto vainajan varoista ja veloista.

Uskotut miehet
Laki määrää, että peruskirjoitustilaisuutta varten tulee nimetä kaksi uskottua miestä. Uskotuille miehille ei ole asetettu laissa vaatimuksia, mutta heidän tulee pystyä arvioimaan varallisuutta mahdollisimman puolueettomasti ja pätevästi. Pätevien uskottujen miesten hankkiminen on kaikkien pesän osakkaiden etu, sillä näin vältetään esimerkiksi vääristä varallisuuden arvonmäärityksistä aiheutuvat tarpeettoman suuret perintöverot, ja vastaavasti liian alhaisten arvojen aiheuttamat luovutusvoittoverot.

Perunkirjoituksessa tarvittavat selvitykset ja asiakirjat
Perunkirjoituksen pitämisessä ei ole tarpeen kiirehtiä. Olennaista on hankkia kaikki perunkirjoituksessa tarvittava tieto ja dokumentaatio ennen perunkirjoituspäivän määräämistä, jotta vältytään lisäperunkirjoituksen toimittamiselta. Tavanomainen muistilista perunkirjoitusta varten koottavista asiakirjoista:

  • sukuselvitys vainajasta ja ns. elää-todistukset osakkaista
  • pesään kuuluvien kiinteistöjen rekisteritiedot
  • mahdollinen testamentti ja avioehtosopimus
  • jos vainajan puoliso on kuollut aikaisemmin, tämän kuoleman jälkeen laadittu perukirja. Elossa olevan puolison on toimitettava perunkirjoitus varten tiedot varoistaan ja veloistaan.
  • Kuitit kuluista, jotka ovat aiheutuneet hautajaisjärjestelyistä (kuolinpesän kulut), sekä vainajan elinaikana syntyneistä laskuista (vainajan velat)
  • pankkien asiakkuustodistukset perittävän kuolinpäivältä, sekä perittävän että mahdollisen lesken osalta
  • vainajan viimeisin verotuspäätös

Perukirjan sisältö
Perukirjan luotettavuus perintöverotuksen näkökulmasta ja sen hyödyllisyys perunkirjoituksen jälkeisissä pesänselvitys- ja perinnönjakotoimissa muodostuu kokonaisuudesta, jossa pesän omaisuuserät on oikein arvioitu ja kirjattu, velat ja kulut säännösten mukaan yksilöity, ja myös jatkoselvitykseen tarvittava informaatio dokumentoitu (esimerkiksi osakkaiden mielipiteet mahdollisista ennakkoperintöasioista, testamentin pätevyydestä ja lakiosavaatimuksista). Perintökaaren 20 luvussa on säädetty perukirjan pakollisesta sisällöstä.

Lisäperukirja
Mikäli perunkirjoituksen jälkeen käy ilmi, että vainajalla on velkoja tai varoja, joita ei ole kirjattu jo tehtyyn perukirjaan, tulee tehdä lisäperukirja. Lisäperukirjan laatiminen ei eroa mitenkään alkuperäisen perukirjan laatimisesta.

Pankkiasiointi ennen perunkirjoitusta
Lähtökohtaisesti ainoastaan kaikki kuolinpesän osakkaat yhdessä saavat käyttää vainajan nimissä olleita tilejä. On olemassa kuitenkin poikkeuksia tilanteista, joissa yksikin pesän osakas voi käyttää tilejä. Ennen perunkirjoituksen suorittamista vainajan tililtä voidaan maksaa hautajais- ja perunkirjoituskuluja, sekä muita kuolinpesän hoidosta ja selvityksestä aiheutuvia kustannuksia. Edellä mainittuja kuluja voi maksaa yksikin pesän osakas, eikä siihen tarvita erillistä valtakirjaa.

Yksi osakas on oikeutettu ilman muiden osakkaiden suostumusta saamaan myös saldotodistukset vainajan tileistä ja lainoista tämän kuolinpäivältä perunkirjoitusta varten. Mikäli vainajalla on ollut käytössään tallelokero, voi yksi pesän osakas luetteloida sen sisällön yhdessä pankin toimihenkilöiden kanssa. Edellä mainitut toimet on siis mahdollista suorittaa ilman muiden pesän osakkaiden suostumusta. Edellytyksenä kuitenkin on, että pankissa asioivalla henkilöllä on perittävän sukuselvitys, josta selviää hänen osakkuutensa pesään.

Pankkiasiointi perunkirjoituksen jälkeen
Perunkirjoituksen jälkeen kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostumus tarvitaan, kun halutaan käyttää vainajan tilejä, jakaa pankin hoidossa olevaa varallisuutta, tai tyhjentää tallelokero. Myös arvopapereiden myymiseen, kuolinpesän selvitykseen kuulumattomien laskujen maksamiseen ja pankkitietojen luovuttamiseen vainajan elinajalta tarvitaan jokaisen pesän osakkaan suostumus. Yleinen käytäntö onkin, että kuolinpesän osakkaat valtuuttavat valtakirjalla nimeämänsä osakkaan hoitamaan kuolinpesän asioita. Valtakirjaan merkitään, kenen kuolinpesän asiointia valtuutus koskee ja mihin toimenpiteisiin valtuutettu on oikeutettu. Valtakirjan voi tehdä itse, mutta suositeltavaa on käyttää kunkin pankkiryhmän tällaiseen tarkoitukseen luomia valtakirjapohjia.

Allekirjoitettu perukirja liitteineen on hyvä toimittaa vainajan käyttämiin pankkeihin tutkittavaksi mahdollisimman pian sen valmistuttua, jotta asiointi mahdollistuu jokseenkin kohtuullisessa ajassa. Liitteinä perukirjan toimittamisen yhteydessä tulee toimittaa kopiot testamenteista ja niiden tiedoksiannoista. Mikäli perukirja ei ole maistraatin vahvistaman, tulee toimittaa myös katkeamaton sukuselvitys, eli selvitys vainajan virkatodistuksista 15 vuoden iästä aina tämän kuolemaan saakka. Joissakin tapauksissa tulee toimittaa myös avioehtosopimus sekä muita perukirjoja liitteineen. Vasta kun omaisuus on lainvoimaisesti jaettu, on jokaisella osakkaalla oikeus määrätä omasta osastaan.

Perunkirjoituksen hinta
alk. 682,00 € (sis. ALV 24 %) + toteutuneet kulut dokumenteista, joita pitää tilata, sekä testamentin tiedoksisaantikirjeiden postitus kirjattuna

Hinta sisältää seuraavat asiat:

  • sukuselvitysten tilaaminen
  • osakasluettelon tekeminen
  • lainhuutotodistusten tilaaminen
  • lisäajan pyytäminen verottajalta
  • perukirjan laadinta
  • testamentintiedoksiantojen laadinta ja lähetys
  • yhteydenpito puhelimitse ja sähköpostilla pesän ilmoittajaan
  • perukirjan lukutilaisuuden kutsut sähköpostilla tai puhelimella, sekä tilaisuuden järjestäminen
  • uskotut miehet

Jos perukirja vaatii laajempaa selvitystyötä esim. pesän osakkaiden osalta, veloitamme 55,00 €/h

Katso lista perunkirjaan tarvittavista papereista, jotka pitää toimittaa mahdollisimman pian perukirjan laatijalle.

Verottajan sivuilta löydät myös ohjeita perunkirjoituksen valmisteluun.